Koiran kastraatio ja sterilisaatio

Uroskoiran kastraatio

Kastraatiossa uroskoiralta poistetaan kivekset kirurgisesti. Tämän jälkeen koira ei voi saada jälkeläisiä. Sen sijaan koira saa useimmiten helpomman ja rennomman elämän; kiinnostus naapuruston narttujen juoksuaikoja kohtaan laimenee ja usein myös koiran uhittelu ja aggressiivisuus toisia uroskoiria kohtaan vähenee. Näiden lisäksi kastraatiolla voidaan ehkäistä
vakavien sairauksien, kuten kives- ja perärauhaskasvaimien, syntyä. Useat iho-ongelmista kärsivät koirat voivat hyötyä kastraatiosta.

Uroskoiran olisi hyvä olla täysikasvuinen kastraatiota varten, mutta kastraatio voidaan tehdä jo aiemmin. Kastraatiota varten koiraa paastotetaan, jotta koira ei oksenna rauhoitusvaiheessa. Koiralle ei anneta ruokaa leikkausta edeltävästä illasta lähtien, vettä saa olla tarjolla. Leikkauksen jälkeen koira joutuu pitämään kauluria, sillä se ei saa nuolla leikkaushaavaa 10-14 vuorokauteen. Leikkauksen jälkeen omistajan täytyy seurata leikkaushaavaa, jotta mahdolliset tulehduksen merkit (esim. haavan punoitus, märkäinen erite) havaitaan ajoissa. Tarkemmat leikkauspotilaan hoito-ohjeet annetaan mukaasi klinikalta.

Uroskoirille on mahdollista tehdä kemiallinen kastraatio, jossa lääkkeiden avulla saadaan aikaan samanlaiset vaikutukset kuin leikkauksellakin, mutta kemiallisen kastraation vaikutukset eivät ole pysyviä.

Narttukoiran sterilisaatio

Sterilisaatiossa narttukoiralta poistetaan munasarjat. Kohtu poistetaan, mikäli se ei näytä terveeltä. Leikkauksen jälkeen narttukoira ei voi saada jälkeläisiä eikä sillä tule enää kiima-aikaa eli juoksuja. Sopiva ajankohta sterilisaatiolle on kun edellisestä kiima-ajasta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Sterilisaatio estää narttukoiran sairastumisen kohtutulehdukseen. Mikäli sterilisaatio tehdään ennen ensimmäisiä tai toisia juoksuja, narttukoiran riski saada nisäkasvaimia pienenee verrattuna leikkaamattomiin tai myöhemmin leikattuihin narttuihin. Sterilisaatiolla voidaan myös helpottaa joidenkin sairauksien, esimerkiksi diabeteksen ja epilepsian oireita.

Sterilisaatiota varten koiraa paastotetaan, jotta koira ei oksenna rauhoitusvaiheessa. Koiralle ei anneta ruokaa leikkausta edeltävästä illasta lähtien, vettä saa olla tarjolla. Leikkauksen jälkeen koira joutuu pitämään kauluria, sillä se ei saa nuolla leikkaushaavaa 10-14 vuorokauteen. Leikkauksen jälkeen omistajan täytyy seurata leikkaushaavaa, jotta mahdolliset tulehduksen merkit (esim. haavan punoitus, märkäinen erite) havaitaan ajoissa. Tarkemmat leikkauspotilaan hoito-ohjeet annetaan mukaasi klinikalta.

Tervetissä käytetään ns. avokirurgiaa. Sterilisaatio on mahdollista tehdä myös tähystyksessä, tämä vaihtoehto sopii muille paitsi ihan pienille koirille. Jos tähystysvaihtoehto kiinnostaa, kerromme mielellämme minne kannattaa ottaa yhteyttä.